Mikroflora jelitowa u kobiet w ciąży

W ciąży organizm kobiety pracuje ze zdwojoną mocą. Zmienia się jego rola, musi zapewnić warunki do rozwoju i wzrostu nowemu życiu. Jak ciąża wpływa na mikroflorę jelitową i co zrobić, by ją wzmocnić?

Zmieniająca się gospodarka hormonalna w ciąży wpływa na procesy zachodzące w całym organizmie. Zmiany zachodzą na wielu poziomach: stawy i mięśnie ulegają rozluźnieniu, układ krwionośny transportuje więcej krwi, a układ oddechowy musi pracować wydajniej.

Inaczej pracuje również układ pokarmowy. Kobieta w ciąży ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy, mikroelementy i składniki odżywcze. Szczególnie istotne jest, by dostarczała więcej folianów, jodu, żelaza, witaminy D i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wywierają one ogromny wpływ na rozwój płodu, przyczyniają się do kształtowania układu nerwowego, kostnego, transportowania tlenu do komórek czy wzmocnienia pracy serca ciężarnej.

Zmiany w mikroflorze jelitowej w ciąży

Zmiany zachodzą także w mikroflorze jelitowej. Równowaga w mikrobiomie pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami pomaga zachować dobrą kondycję zdrowotną nie tylko układu trawiennego, ale i całego organizmu.

W ciąży kobieta ma zwiększone zapotrzebowanie energetyczne, potrzebuje więcej pożywienia, by zaspokoić potrzeby rozwijającego się dziecka. Na skutek tego (oraz wahań hormonalnych) układ trawienny jest mocniej obciążony, przez co może powodować różne dolegliwości. Jeśli w mikrobiomie znajduje się dużo dobrych szczepów bakterii, stanowią one ochronę dla jelit. Przyczepiają się do nabłonka i szybko namnażają, chroniąc je przed działaniem patogennych bakterii i wspomagając procesy trawienne.

Równowaga w mikroflorze jelitowej jest istotna również z tego względu, że przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Dobre bakterie probiotyczne mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na wspomaganie naturalnej odporności organizmu. Jest to szczególnie ważne w czasie ciąży, gdy organizm kobiety jest mocno obciążony i narażony na infekcje.

Dlaczego warto budować mikrobiom w ciąży w oparciu o dobre bakterie?

W ciąży jeszcze mocniej niż kiedykolwiek warto zadbać o to, by mikroflora jelitowa zawierała dużo dobrych bakterii o działaniu endogennym. Istotne jest to nie tylko ze względu na stan zdrowia oraz samopoczucie ciężarnej, ale także ze względu na rozwój dziecka.

Dobre bakterie zasiedlają m.in. układ pokarmowy i rozrodczy. Mikroorganizmy bytujące w pochwie mają bezpośredni wpływ na dziecko w czasie porodu siłami natury. Dziecko, rodząc się, przejmuje bakterie z dróg rodnych mamy. Jeśli to będą dobre bakterie, mające zdolność zwalczania chorobotwórczych mikroorganizmów, maluch otrzymuje niezwykły pakiet startowy na przyszłość.

Warto o to zadbać w ciąży i stosować się do wszystkich wskazówek ginekologa prowadzącego ciążę. Istotne jest nie tylko przestrzeganie zasad zbilansowanej diety, dostarczanie witamin, pierwiastków, błonnika oraz dobrych bakterii probiotycznych z pożywienia. Ważna jest również odpowiednia pielęgnacja delikatnych okolic intymnych oraz sięganie po probiotyki, jeśli ginekolog je zaleci.

Wpływ mikrobiomu kobiety w ciąży na rozwój dziecka

Mikroflora jelitowa mamy wpływa na rozwój dziecka w czasie ciąży. Jeśli kobieta jest zestresowana, nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych i nie dba o to, by organizm mógł się zregenerować, zmienia się jej mikrobiom. To z kolei wywołuje bezpośredni wpływ na rozwój układu nerwowego malucha. Jak widać, mikrobiota jelit reguluje wiele procesów zarówno w organizmie mamy, jak i dziecka.

Poród a narodziny mikrobiomu u dziecka

Mikrobiom rodzi się razem z dzieckiem. Od pierwszych godzin życia zaczyna się kształtować i budować w oparciu o bakterie, które jego organizm nabywa z najbliższego otoczenia. Jeśli jest to poród naturalny, dziecko przejmuje bakterie z dróg rodnych mamy. Maluchy urodzone na sali operacyjnej w czasie cesarskiego cięcia przejmują z kolei mikroorganizmy bytujące na sali szpitalnej.

Z badań wynika, że różnice w mikrobiomach dzieci urodzonych siłami natury a tych urodzonych przez cesarskie cięcie są znaczące. W mikroflorze jelitowej dzieci urodzonych w sposób operacyjny znajduje się więcej patogennych bakterii, a wyrównanie tych różnic może trwać nawet do 6 miesięcy.

Mikroflora jelitowa mamy wpływa także na karmienie piersią malucha po porodzie. Każda kobieta ma swój unikalny mikrobiom, który występuje również w mleku kobiecym. Zawiera ono nie tylko immunoglobuliny i białka (m.in. laktoferynę) wspomagające pracę układu immunologicznego, ale również oligosacharydy stanowiące pożywkę dla dobrych bakterii endogennych. To, ile będzie tych składników i jaką one będą miały konfigurację, zależy od czynników genetycznych, ale i sposobu odżywiania oraz trybu życia mamy.

Z tego względu warto już na etapie ciąży, ale i później, w czasie karmienia piersią, zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę, w której znajdują się dobre szczepy bakterii probiotycznych. Znajdziemy je m.in. w produktach sojowych, polskich tradycyjnych kiszonkach czy produktach mlecznych poddanych fermentacji. Po konsultacji z ginekologiem można sięgnąć również po probiotyk. Estabiom Mama zawiera trzy rodzaje bakterii z rodzaju Lactobacillus, inulinę i witaminę D, dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową.