Jak działają probiotyki?

Probiotyki to żywe kultury bakterii, które wspomagają mikroflorę jelitową. Dostarczamy je razem z pożywieniem. Jak dobre bakterie działają w organizmie i co warto o nich wiedzieć?

Probiotyki (z gr. „ pro bios” – dla życia) to żywe drobnoustroje, które pełnią ważną rolę w układzie pokarmowym, wspierając mikroflorę jelitową. Mikroflorę zamieszkują miliardy różnych bakterii, które mogą mieć dobre działanie. Probiotyki mogą też stanowić jeden z czynników pomagających zachować równowagę w mikrobiomie.

Czym są dobre bakterie?

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia WHO oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO probiotyki to produkty żywnościowe albo preparaty zawierające żywe kultury bakterii, które mają udowodnione korzystne działanie prozdrowotne[1]. Najczęściej zaliczane są do nich bakterie rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium.

Dobre bakterie probiotyczne wspierają mikroflorę jelitową, dbają o to, by panowała w niej harmonia. To jeden z warunków dobrej kondycji zdrowotnej. Istnieje wiele różnych szczepów bakterii i każdy z nich może inaczej działać na organizm. To z tego względu poszczególne szczepy bakterii, aby mogły zostać uznane za probiotyczne, muszą mieć wykonane odrębne badania potwierdzające ich skuteczność[2].

W jaki sposób działają w organizmie?

Działanie bakterii różni się w zależności od tego, z jakim rodzajem drobnoustrojów mamy do czynienia, ale ich wspólnym elementem jest produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wsparcie metabolizmu kwasów żółciowych. Oprócz tego bakterie probiotyczne wspierają syntezę niektórych witamin (m.in. PP czy z grupy B3), pomagają utrzymać właściwe pH w jelitach i wspomagają produkcję śluzu. Ponadto bakterie probiotyczne zmieniają środowisko w mikroflorze jelitowej, obniżając jego pH.

Probiotyki a układ immunologiczny

Dobre bakterie probiotyczne, wspierając wydzielanie immunoglobulin oraz leukocytów i limfocytów, wpływają na odporność lokalną oraz ogólną. Niektóre szczepy mogą też działać przeciwzapalnie, wywierając dobry wpływ na tkankę limfatyczną, chroniącą śluzówkę układu pokarmowego, nazywaną jako GALT (gut associated lymphoid tissue).

Warto zatem włączyć do swojej diety produkty bogate w dobre bakterie probiotyczne. Znajdziemy je m.in. w wyrobach mlecznych takich jak jogurty, maślanki, kefiry oraz w sfermentowanych produktach sojowych i kiszonkach.

Korzystne mogą okazać się też probiotyki w formie suplementów diety. Seria probiotyków Estabiom zawiera jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii jelitowych oraz witaminę D3, wspierającą odporność.


[1] Adriana Nowak, Katarzyna Śliżewska, Zdzisława Libudzisz, Probiotyki i historia działania, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010.

[2] Szajewska H., Probiotyki w Polsce — kiedy, jakie i dlaczego?, Gastroenterologia Kliniczna 2010..

[3] Adriana Nowak, Katarzyna Śliżewska, Zdzisława Libudzisz, Probiotyki i historia działania, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010.