Czy probiotyki są w stanie wspierać odporność organizmu?

Probiotyki to dobre bakterie bytujące w mikroflorze jelitowej, które wspierają mikrobiom. Dlaczego warto uzupełniać dietę w produkty zawierające dobre bakterie probiotyczne i jaki to ma związek z odpornością organizmu?

Probiotyki to dobre szczepy bakterii, które zasiedlają organizm człowieka. W większości bytują one głównie w jelitach , wspierając zachodzące w nim procesy trawienne, dzięki czemu mogą wspomóc zachowanie kondycji zdrowotnej organizmu.

Czym są probiotyki?

Probiotyki (z gr. „pro bios” – dla życia) to żywe bakterie, które pozytywnie wpływają na organizm. Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) są to szczepy bakterii, które mają udowodnione naukowo działanie prozdrowotne.

W mikrobiomie człowieka bytują miliardy bakterii, a naukowcy większości z nich wciąż nie znają. Obecnie jednymi z najlepiej przebadanych szczepów bakterii są Lactobacillus oraz Bifidobacterium.

Jakie są rodzaje probiotyków i które warto stosować?

Wyróżnia się następujące rodzaje probiotyków:

W zbilansowanej i zdrowej diecie w naturalny sposób powinny zajmować miejsce dobre bakterie probiotyczne. są to probiotyki jednoskładnikowe, zawierające pałeczki kwasu mlekowego. Znajdują się one w produktach mlecznych, które zostały poddane procesowi fermentacji, m.in. w jogurtach, kefirach. Oprócz tego doskonałym źródłem probiotyków są kiszonki – ogórki, kapusta, które znakomicie wspierają pracę jelit, pomagają pozbywać się toksyn i złogów organizmu oraz wspomagają pracę jelit.

W niektórych suplementach diety znajdują się wyżej wspomniane szczepy bakterii Lactobacillus oraz Bifidobacterium.

W jaki sposób probiotyki wspierają mikroflorę jelitową?

Główną funkcją probiotyków jest wspieranie pracy jelit. Dobre bakterie mają zdolność przyczepiania się do nabłonka jelit i szybkiego namnażania się. Dzięki temu tworzą tzw. warstwę ochronną, która chroni jelita przed działaniem bakterii mogących wywrzeć niekorzystny wpływ na zdrowie.

Jeśli w mikroflorze jelitowej znajduje się dużo dobrych żywych bakterii, jelita są silniejsze, a organizm lepiej chroniony. Dobre bakterie wspomagają również zachowanie naturalnej odporności.

Prozdrowotne działanie probiotyków

Badania kliniczne potwierdzają, że probiotyki wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz immunologicznego. Mają zdolności immunomodulacyjne1, wspomagające odporność organizmu. Działają też wspomagająco przy infekcjach układu pokarmowego lub infekcjach skórnych na tle alergicznym.

Z ostatnich badań wynika również, że dobre bakterie probiotyczne wywierają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, mogą usprawniać działanie mózgu oraz zmniejszają ryzyko występowania zaburzeń psychicznych2. Wspierają także pracę osi mózgowo-jelitowej, która łączy centralny układ nerwowy z układem pokarmowym.

Oprócz tego prozdrowotnie działają na pracę jelit, przyspieszając procesy trawienne oraz zwiększając wchłanialność witamin. To wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej.

Z tego względu warto włączyć żywe szczepy bakterii do swojej diety. W okresie jesiennym warto to zrobić, jedząc dużo kiszonek, które w naturalny sposób przygotują organizm do nadchodzącego sezonu przeziębieniowego i wspomogą jego odporność. Surówki z kiszonej kapusty podawane ze świeżą rybą czy kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z ogórkiem kiszonym to świetny i prosty sposób na wspomożenie odporności.

Po konsultacji z lekarzem rodzinnym (lub internistą/pediatrą) można również rozważyć w tym szczególnym okresie podawanie probiotyków w postaci suplementów diety. Seria Estabiom (Mama, Baby, Junior) zawiera jeden z najlepiej przebadanych szczepów Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC53103), a dodatkowo witaminę D3 oraz prebiotyk, dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową i wspomaga odporność.

1. Anna Kuśmierska, Marek Fol, Właściwości immunomodulacyjne i terapeutyczne drobnoustrojów probiotycznych. Katedra Immunologii i Biologii Infekcyjnej, Uniwersytet Łódzki

2. Adriana Nowak, Katarzyna Śliżewska, Zdzisława Libudzisz, Jerzy Socha, Probiotyki – efekty zdrowotne. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 20 – 36.