Czy dieta bogata w probiotyki może wpływać na odporność dziecka? [WYWIAD]

Czy probiotyki mogą mieć znaczenie dla pracy układu immunologicznego dziecka? Na te i inne pytania dotyczące kształtowania odporności dziecka odpowiada dietetyk Magdalena Kubik.

Jaką rolę odgrywa dieta w kształtowaniu układu odpornościowego dziecka?

Dietetyk Magdalena Kubik: Przewód pokarmowy nie służy jedynie odżywianiu organizmu, to tutaj znajduje się 75% wszystkich komórek odpornościowych. W 80 procentach to tutaj również produkuje się przeciwciała. Czynniki środowiskowe, takie jak dieta, sen, ruch, to podstawa dla odpowiedniego poziomu odporności. Dzisiejsi rodzice nie mają co do tego wątpliwości i mają świadomość wpływu odżywiania dziecka na jego zdrowie. Wraz z pożywieniem dostarczamy witamin, składników mineralnych, NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz innych składników koniecznych dla prawidłowej pracy całego organizmu.

Na co powinni zwrócić uwagę rodzice, kształtując jadłospis dziecka?

Prawidłowa dieta opiera się na warzywach, owocach i zbożach, dokładnie w tej kolejności. Należy zwrócić uwagę, by to właśnie te produkty możliwie w największym stopniu wypełniały codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Codziennie podawać należy również produkty nabiałowe oraz tłuszcze roślinne.

Rodzice powinni wystrzegać się w diecie dziecka:

  • monotonii,
  • podawania jedynie lubianych produktów, z pominięciem tych sprawiających największe trudności, jak warzywa,
  • nadmiaru mięsa oraz jego przetworów jak wędliny,
  • nadmiaru soli i produktów przetworzonych z zawartością soli (żółte i topione sery, płatki zbożowe, słone przekąski typu chipsy),
  • nadmiaru cukru i produktów dosładzanych jak jogurty smakowe, desery mleczne itp.,
  • podawania napojów słodzonych.

Prawidłowy jadłospis dziecka jest różnorodny, stąd warto śledzić jadłospis dziecka w placówce edukacyjnej, by w domu uzupełniać go o inne produkty, nie zaś powielać to, co dziecko już jadło. Im większa ta różnorodność, tym większe prawdopodobieństwo dostarczenia młodemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Czy naturalne probiotyki, np. kiszone warzywa lub owoce albo produkty mleczne, powinny znaleźć się w diecie dziecka?

Naturalne probiotyki towarzyszą nam od pokoleń. Kiszonki, jak pokazuje tradycja, były przygotowywane w okresie poprzedzającym jesień i zimę. W naszej szerokości geograficznej jest to moment szczególnie wymagający dla odporności. Kiszonki w diecie zapewniały dostarczanie odpowiednich ilości witaminy C czy pożytecznych bakterii przez cały okres mniejszej dostępności do świeżych warzyw i owoców. Biorąc ten aspekt pod uwagę, dieta dzieci powinna obfitować w produkty zawierające naturalne probiotyki.

Czy regularne podawanie dzieciom probiotyków w celu wspomagania mikrobioty jelitowej i naturalnej odporności ma sens?

W danych, którymi dysponujemy, a trzeba tu zaznaczyć, że probiotyki jako grupa są obecnie przedmiotem licznych badań, potwierdza się skuteczność podawania probiotyków w celu zwiększenia odporności.

Pozytywny efekt probiotyków – z uwagi na ich pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową – wobec podnoszenia odporności został już teraz dobrze udokumentowany, zwłaszcza dotyczy to szczepów z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Wskazuje to zatem na celowe podawanie probiotyków w podnoszeniu odporności u dzieci.

Na co powinni zwrócić uwagę rodzice, wybierając probiotyk dla dziecka?

Podstawowa zasada to sprawdzenie, czy dokładnie opisano skład preparatu probiotycznego. Oznacza to, że wymieniony jest nie tylko rodzaj szczepu czy szczepów, ale również ich gatunek czy nazwa. To jak w motoryzacji: powiedzenie, że mamy samochód jakiejś marki, nie daje pełnego obrazu, bo marka ma różne modele i różne lata produkcji modelu. Należy sprawdzić zatem dane szczegółowe dotyczące szczepu probiotycznego.

Co więcej, mając na uwadze, jak ograniczoną dietę mogą mieć nasze dzieci, warto, by preparat zawierał składniki o właściwościach prebiotycznych, wspierające namnażanie dobroczynnych bakterii, jak inulina, FOS czy beta-glukan.


Magdalena Kubik

Dietetyczka dziecięca, technolog żywności i diet coach. Pasję zdrowego stylu życia, zdrowego gotowania łączy z ciągłym pogłębianiem wiedzy zawodowej.

Absolwentka Dietetyki i Planowania Żywienia w Wyższej Szkole Nauk Społecznych i Medycznych, Technologii Witamin i Koncentratów Spożywczych na Politechnice Łódzkiej oraz Diet Coachingu w Instytucie Świadomego Rozwoju.

Od 15 lat z powodzeniem wspiera swoich pacjentów w dążeniu do zdrowej diety i stylu życia. Od ponad 10 lat pasjonuje ją dietetyka pediatryczna.

Poświęca dużo uwagi odbudowie odporności poprzez mikrobiom jelitowy. Specjalizuje się w diecie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz otyłości.

Współpracowała z Instytutem Centrum Zdrowia Matki Polki. Dzieli się swoją wiedzą na stronie dietetykdzieciecyradzi.pl. Regularnie udziela wywiadów telewizyjnych i radiowych. Na co dzień swoją wiedzę przekazuje podczas licznych wykładów i warsztatów zarówno dla rodziców jak i kadry medycznej.