Wsparcie mikroflory jelitowej po infekcji

W czasie infekcji równowaga w mikroflorze jelitowej zostaje zachwiana. Jej odbudowa odgrywa istotną rolę w powrocie do zdrowia. Co można zrobić, by zadbać o równowagę mikroflory jelitowej u małego dziecka?

Mikroflora jelitowa u niemowląt kształtuje się już od momentu porodu. Na jej budowę mają wpływ różne czynniki, m.in. rodzaj porodu. Dzieci urodzone w sposób naturalny są kolonizowane bakteriami zasiedlającymi drogi rodne mamy. Ich mikrobiom różni się od mikrobiomów dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie – te noworodki w pierwszej kolejności stykają się z drobnoustrojami pochodzącymi ze środowiska szpitalnego. Różnice te są dość znaczne i mogą zaniknąć dopiero po kilku miesiącach. Jak wynika z badań, miesiące te mogą być kluczowe w zakresie budowania naturalnej odporności organizmu [1].

Na dalszy rozwój mikrobiomu u dzieci wpływa wiele czynników, m.in. sposób karmienia (piersią czy mlekiem modyfikowanym), warunki środowiskowe, otoczenie, w którym wzrasta dziecko, sposób rozszerzania diety. Istotną rolę odgrywają również przyjmowane leki oraz infekcje.

Jak infekcje wpływają na funkcjonowanie mikroflory jelitowej?

W czasie infekcji równowaga w mikroflorze jelitowej może zostać zachwiana. Zmniejsza się ilość dobrych bakterii, które mogą pełnić funkcje ochronne w jelitach. Zmianie ulega również środowisko układu pokarmowego oraz naturalne pH.

Duży wpływ na zmiany w mikroflorze jelitowej ma antybiotykoterapia. Antybiotyki pomagają zwalczyć drobnoustroje wywołujące infekcje, ale mogą wpływać również na ilość dobrych bakterii. Z tego względu tak istotne jest przyjmowanie probiotyków zarówno w czasie antybiotykoterapii, jak i po niej.

Sposoby na wsparcie mikroflory jelitowej

Aby odbudować mikroflorę jelitową u niemowlaka, warto po konsultacji z pediatrą sięgnąć po probiotyki w postaci suplementów diety. Rodzaj szczepów bakterii, jakie wspomogą mikroflorę maluszka, powinien dobrać pediatra.

We wsparciu równowagi w jelitach dużą rolę odgrywa również dieta. Maluszki karmione piersią otrzymują z mleka mamy dobre bakterie probiotyczne oraz przeciwciała, które pomagają im wrócić do zdrowia.

U dzieci po 6. miesiącu życia, którym rodzice już rozszerzają dietę, warto z kolei na początku po chorobie stosować lekkostrawną dietę, która nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego. Dobrze sprawdzą się kleiki kukurydziane czy ryżowe, które są bardzo delikatne dla brzuszka, a w przypadku starszych dzieci kasza jaglana, będąca źródłem miedzi, wapnia, fosforu, witaminy E.

Źródła dobrych bakterii w diecie

Dieta starszych niemowląt powinna być wzbogacona w przetwory mleczne. Jogurty naturalne czy kefiry mogą stanowić podstawę do przygotowania smacznych i zdrowych śniadań czy podwieczorków, a dodatkowo dbać o kondycję mikroflory jelitowej. Są one dobrym źródłem bakterii probiotycznych.

Warto także małym dzieciom podawać kiszonki. Ogórki kiszone do obiadku czy zupa na zakwasie z buraków mogą także pomóc wrócić do zdrowia.

Po konsultacji z pediatrą warto także sięgnąć po probiotyki np. w postaci suplementów diety. Estabiom Baby i Estabiom Junior to suplementy diety, które zawierają dobre szczepy bakterii oraz witaminę D3, która wspiera odporność.


[1]    Dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają inne bakterie jelitowe | Dziennik Naukowy