Probiotyki jako środek wspomagający równowagę przyjaznych bakterii w układzie pokarmowym

Probiotyki pomagają zachować równowagę w mikroflorze jelitowej, dzięki czemu wspierają pracę jelit i układu trawiennego. Dlaczego warto sięgać po produkty zawierające dobre bakterie probiotyczne i kiedy sięgnąć po probiotyki w formie suplementów diety?

Mikroflora jelitowa to ekosystem, który pełni wiele funkcji w organizmie, m.in. ochronnych. Pomaga zachować prawidłową pracę jelit, co przyczynia się nie tylko do właściwej pracy układu trawiennego, ale też immunologicznego.

Ze względu na to, jak ważne funkcje pełni, niezbędne jest zachowanie w niej równowagi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istnieje wiele czynników, które mogą oddziaływać negatywnie na florę jelit, a tym samym wpływać na układ trawienny.

Dlaczego równowaga w mikroflorze jelitowej jest ważna?

Mikrobiota jelitowa to skomplikowany system, który jest czynnikiem indywidualnym dla każdego człowieka. Zasiedlają go tysiące mikroorganizmów w różny sposób wpływających na kondycję zdrowotną.

By mikroflora jelitowa pełniła funkcje ochronne, musi panować w niej równowaga. Ale co to właściwie oznacza?

Mikroflorę jelit zamieszkują różne mikroorganizmy (bakterie, grzyby). Niektóre wywierają korzystny wpływ na organizm, wspierając zachodzące w nim procesy, a inne mogą oddziaływać na niego negatywnie. By cała sieć układów pracowała prawidłowo, konieczny jest balans pomiędzy dobrymi a złymi drobnoustrojami.

Jak zachować równowagę mikroflory jelitowej?

Na stan mikroflory jelit wpływa wiele czynników, m.in. genetycznych, ale też związanych z trybem życia. Przebyte choroby, zabiegi operacyjne, przyjmowane na stałe leki mogą wpływać na stan flory jelit.

Ogromny wpływ ma też codzienny tryb życia. Nieodpowiednia dieta – złożona z przetworzonych produktów, gotowych dań pełnych konserwantów i tłuszczy utwardzonych, słodkich i słonych przekąsek, używek, alkoholu – może negatywnie oddziaływać na organizm.

Przetworzone produkty nie dostarczają pożywki dla dobrych bakterii, zatem nie wspierają naturalnej równowagi we florze jelitowej. Są za to źródłem skrobi, cukru, tłuszczów typu trans i wielu innych składników, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm.

Aby wspierać układ trawienny i mikroflorę jelit, należy sięgać po produkty bogate w błonnik, który pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych resztek przemiany materii i wspiera pracę układu trawiennego. Dzięki temu pomaga zachować prawidłową pracę jelit. Oprócz tego na długo zapewnia uczucie sytości, przez co wspiera zachowanie szczupłej sylwetki.

Źródła probiotyków w diecie

Poza błonnikiem warto wprowadzić do diety także produkty, które zawierają dobre bakterie probiotyczne. Dobre bakterie, najczęściej kwasu mlekowego, znajdziemy w kiszonych warzywach i owocach, produktach mlecznych (takich jak jogurty naturalne, kefiry), a także w przetworach sojowych poddanych fermentacji. Wykazują one korzystne działanie na pracę jelit, wspierają zachowanie równowagi w mikroflorze jelitowej i właściwe działanie bariery ochronnej.

Warto włączać je do diety przez cały rok, ale szczególnie istotne jest to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu może potrzebować wsparcia. Wprowadzenie do swojego jadłospisu na stałe kiszonych warzyw czy produktów mlecznych zawierających dobre bakterie może wspomóc funkcjonowanie układu trawiennego i pomóc zapewnić równowagę w mikroflorze jelitowej. Jest to też istotne po okresach choroby, a zwłaszcza po antybiotykoterapii, która prowadzi do zaburzenia równowagi w mikroflorze jelit.

Probiotyki jako wsparcie mikroflory jelitowej

Oprócz wprowadzenia do diety produktów zawierających bakterie kwasu mlekowego i wykluczenia z niej produktów wysokoprzetworzonych o niskiej wartości odżywczej można sięgnąć także po suplementy diety. Seria produktów Estabiom to suplementy diety, w których składzie znajdują się dobre szczepy bakterii oraz witamina D3, która wspiera odporność.