Dobre i złe bakterie w mikroflorze jelitowej

Mikroflora to miliardy bakterii, dobrych i złych, bytujących głównie w jelitach. Odgrywają one istotną rolę nie tylko w funkcjonowaniu układu pokarmowego, ale również procesów odpornościowych zachodzących w organizmie. Z tego względu w mikroflorze jelitowej powinna panować równowaga.

Mikroflora jelitowa to miliardy drobnoustrojów, tworzących skomplikowaną sieć połączeń w ludzkim organizmie. Tworzą one mikrobiom – indywidualną dla każdego człowieka florę bakteryjną, która odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu.

Mikrobiom człowieka uważany jest za najbardziej skomplikowany ekosystem na świecie. Poznaliśmy dopiero jego niewielką cząstkę, ale z badań molekularnych wynika, że drobnoustroje zasiedlające mikroflorę jelitową wpływają na pracę wielu układów, przyczyniając się do właściwego funkcjonowania organizmu. Wspomagają m.in. pracę układu nerwowego, trawiennego, immunologicznego, a także kondycję skóry, stanowiącej najważniejszy element obronny człowieka, chroniącej go przed działaniem szkodliwych czynników.

Czym są dobre i złe bakterie w mikrobiomie?

W mikrobiomie bytują różnego rodzaju mikroorganizmy, które łącznie ważą około 2 kg. To pozwala uzmysłowić sobie, jak wiele ich jest! Zasiedlają one nie tylko jelita, ale też jamę ustną, układ oddechowy, układ moczowo-płciowy oraz skórę.

Niektóre drobnoustroje wykazują działanie wspierające naturalną równowagę mikrobiomu, a inne z kolei mogą działać negatywnie. Oprócz dobrych i złych bakterii, mikrobiom bowiem tworzą także wirusy, grzyby, archea oraz bakteriofagi.

Dlaczego zachowanie równowagi w mikroflorze jelitowej jest istotne?

Aby jelita pracowały prawidłowo, w mikroflorze powinna panować równowaga pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami. Jakiekolwiek jej naruszenie może wpłynąć na pracę systemu odpornościowego.

Co więcej, wahania w mikroflorze, mają wpływ na szereg procesów, m.in. na funkcjonowanie osi mózgowo-jelitowej, która przekazuje informacje pomiędzy jelitami a mózgiem. Wpływają na pracę komórek, na nasz nastrój, samopoczucie, kondycję psychiczną. Anomalia mikrobiomu mogą zatem doprowadzić do spadku nastroju i pogorszenia zdrowia psychicznego.

Wpływ złych bakterii na kondycję organizmu

Namnożenie się złych bakterii w mikroflorze jelit nie tylko może wpłynąć na pracę układu immunologicznego, prowadząc do zdestabilizowania procesów odpornościowych, ale też wywrzeć negatywny wpływ na pracę układu trawiennego.

Dobre bakterie mogą wspierać pracę jelit, przyspieszając trawienie i wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Tworzą szczelną barierę, która pomaga chronić jelita przed działaniem szkodliwych czynników. Jeśli złe bakterie zaczynają szybko się namnażać, bariera ta ulega rozszczelnieniu. Mogą przez nią przedostawać się drobnoustroje, które wpływają na pracę jelit i układu pokarmowego.

Czy można usunąć złe bakterie z organizmu?

Jak już powiedzieliśmy, w mikrobiomie człowieka bytują miliardy różnego rodzaju drobnoustrojów zarówno dobrych, jak i złych. Z tego względu niemożliwe jest usunięcie i wyeliminowanie negatywnych mikroorganizmów. Można jednak zrobić wiele, by zadbać o zachowanie naturalnej równowagi w mikroflorze jelit.

Kluczem do właściwego funkcjonowania mikrobiomu jest zdrowa i zbilansowana dieta bogata w błonnik i składniki, które wspierają pracę jelit. Cukry proste, tłuszcze trans, alkohol i używki to czynniki, które mogą zaburzyć naturalną równowagę jelitową. Z tego względu warto wykluczyć je z diety na korzyść zdrowych warzyw, owoców, zawierających przeciwutleniacze, polifenole oraz wspomniany wcześniej błonnik.

Błonnik to naturalny sposób na usunięcie z jelit wszystkich złogów i resztek pokarmowych, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ na organizm. Wysoka podaż błonnika w diecie nie tylko wspiera pracę jelit, ale też pomaga utrzymać w ryzach gospodarkę tłuszczową i zachować właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Co zatem warto włączyć do diety? Dużo błonnika mają rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja), warzywa kapustne, warzywa zielone, owoce (np. jabłka, gruszki czy śliwki), ale też produkty z pełnego ziarna takie jak płatki owsiane czy pieczywo razowe. Produkty zawierające błonnik powinny stanowić stały element codziennego jadłospisu.

Oprócz błonnika, kluczowe znaczenie dla funkcjonowania mikroflory jelitowej mają probiotyki. Ich naturalnymi źródłami są kiszone warzywa (np. buraki, kapusta, marchewki, ogórki, pomidory), owoce (gruszki, ananasy, morele, ale też winogrona czy arbuzy) oraz fermentowane produkty mleczne i roślinne takie jak kefiry czy jogurty naturalne. Włączenie ich do diety sprzyja zachowaniu równowagi w mikroflorze jelit.

Dobrym źródłem probiotyków są również suplementy diety. Seria suplementów diety Estabiom to preparaty, w których składzie znajdują się dobre szczepy bakterii oraz witamina D3, która wspiera odporność.