Wspieranie układu pokarmowego u dzieci

Dolegliwości związane z przewodem pokarmowym stosunkowo często zdarzają się u dzieci.

Może to wynikać z niedojrzałości układu pokarmowego, ale też z wkładania różnych przedmiotów do buzi czy niedostatecznej dezynfekcji zabawek, którymi bawiły się inne dzieci. Co zrobić, by wspomóc pracę przewodu pokarmowego u dzieci?

Rola mikrobiomu w budowaniu odporności

Mikrobiom człowieka zamieszkują miliardy bakterii. W większości są one skupione w jelitach, wspierając pracę układu trawiennego oraz wspomagając naturalną odporność organizmu. Mikrobiom dzieci rozwija się z czasem – przyjmuje się, że kluczowe dla jego kształtowania się są pierwsze trzy lata życia.

W tym czasie kształtuje się również układ immunologiczny. Do jego prawidłowego rozwoju przyczyniają się zdrowa i pełna wartości odżywczych dieta, regularny ruch na świeżym powietrzu, a także kontakt z czynnikami, które stymulują do pracy układ odpornościowy.

Do takich czynników należą pójście do żłobka czy przedszkola, ale także zabawy z dziećmi na placach zabaw czy zmiany klimatu (np. wyjazdy na wakacje nad morze czy w góry). Zmiana środowiska oznacza inną florę bakteryjną, niż ta, z którą organizm ma kontakt na dzień. To zmusza układ immunologiczny do reakcji i przystosowania do nowego miejsca, a w konsekwencji uodparnia organizm.

Jak wspierać mikroflorę jelitową?

Aby wspierać mikrobiom oraz naturalną odporność, warto zadbać kompleksowo o dziecko. Ważny jest ruch na świeżym powietrzu. Codzienne spacery, a gdy dziecko podrośnie – zabawy na placu zabaw, wyprawy na rower czy hulajnogę dotleniają organizm. W czasie ruchu krew w organizmie krąży szybciej, dzięki czemu do komórek trafia więcej substancji odżywczych. To dodaje energii i wspiera odporność.

Istotną rolę odgrywa też dieta. Powinna obfitować w świeże warzywa i owoce, które dostarczają witamin i minerałów wpływających na wiele procesów zachodzących w organizmie.

W jadłospisie dziecka powinny także znaleźć się warzywa strączkowe obfitujące w pełnowartościowe białko i błonnik, zdrowe tłuszcze roślinne, a także ryby bogate w kwasy Omega-3. Wspierają one pracę mózgu i układu immunologicznego.

Oprócz tego warto zadbać też o odpowiednią podaż produktów zbożowych, chudych mięs i przetworów mlecznych.

Źródła dobrych bakterii probiotycznych w diecie

W diecie dziecka powinny znaleźć się także kiszone warzywa, owoce oraz przetwory mleczne, które zawierają dobre bakterie wspierające pracę jelit. Bakterie kwasu mlekowego, znajdujące się w tych produktach, wspomagają mikrobiom i usprawniają naturalną pracę jelit. Warto pamiętać, że to w jelitach powstaje 70 procent komórek odpornościowych organizmu. Kiszone ogórki, kapusta, buraki, kefiry czy jogurty naturalne to produkty, które dobrze włączyć do jadłospisu szczególnie w okresie wymagającym dla odporności.

Mikrobiom wspierają także probiotyki w formie suplementów diety. Estabiom Baby i Estabiom Junior to suplementy diety, zawierające dobre szczepy bakterii oraz witaminę D3, która wspiera odporność.

Higiena jako profilaktyka

Aby wspierać organizm, należy też dbać o codzienną higienę. Wydaje się to banalne, ale małym dzieciom należy myć rączki bardzo często w ciągu dnia. Jama ustna to dla nich miejsce, które dostarcza im największych bodźców sensorycznych, dlatego wszystkie przedmioty wkładają najpierw do buzi.

Wkładając do ust różne rzeczy, dziecko uczy się rozpoznawać ich kształty, zapachy i faktury. Ponieważ jest to dla niego jeden ze sposobów poznawania świata, na pewnym etapie rozwoju maluch wkłada do buzi wszystko, co spotka na swojej drodze. A to oznacza, że mogą to być przedmioty niezdezynfekowane, które wcześniej leżały na dywanie czy podłodze.

Drobnoustroje, z którymi w ten sposób styka się dziecko, kolonizują jego przewód pokarmowy i mogą spowodować różnego rodzaju reakcje. Warto zatem regularnie myć buzię oraz ręce dziecka i oczywiście kontrolować, co maluch robi w czasie leżakowania na macie na podłodze czy później w czasie raczkowania.              

Zasady higieny dotyczą również mycia spożywanych przez malucha owoców i warzyw. Konieczne jest dokładne mycie produktów spożywczych przed podaniem ich dziecku. Mogą na nich również bytować różnego rodzaju drobnoustroje, które obciążają układ pokarmowy.

Stosując się do powyższych zasad, dbając o dietę, aktywność fizyczną i higienę, można wspomóc pracę układu odpornościowego organizmu dziecka.